AKCE!! Při objednávce nad 3.000,- Kč vč. DPH doprava ZDARMA!! NEPLATÍ PRO NADROZMĚRNÉ ZÁSILKY!!

Jak na broušení či leštění s našimi diamantovými lapovacími pastami na olejové bázi

Uvažujete o nákupu leštících past s příměsí diamantu a netušíte, jak začít? Od čeho se odpíchnout? Nebo jste profesionální brusič a rád byste věděl, jak naše pasty fungují? Přinášíme Vám recenzi od jednoho z předních českých brusičů pana Jiřího Vlčka. 

Testované materiály

Delinger damašková VG 10, Kanetsune damašek VG 10, Kanetsune uhlíková ocel, Daido 1K6, CPM S30V, CPM SV35N, 14 260, 19 312, Blue Paper Steel, N690, 1095, 1075, D2, 440C, 420, 12C27, 14C28N…

  • Nože broušené Imanishi Bester 1000 a 3000 a Suehiro Cerax 1000 a 3000 pro zachování velikosti karbidů oceli, zavírací nože ponechány továrním výbrusem pro porovnání odebírání oceli a leštící schopnosti past. 
  • Jako podklad pro pasty bylo použito balsové dřevo.

První dojem při nanášení past

Směrem dolů od 10 micronů klesá roztíratelnost past. Z toho důvodu byla prkýnka napuštěna technickým benzínem, což potíže při roztírání perfektně odstranilo a zároveň umožnilo kvalitní rozprostření pasty po materiálu. Také to pomohlo k ušetření pasty.

V rámci porovnání jednotlivých past na každý stupeň hrubosti bylo použito třicet tahů na jeden nůž. 

Posouzení řezacích vlastností čepelí testováno řezáním do novinového papíru. Testováno řezem a tlačným řezem, dále holení trichologického materiálu vlastní provenience, do vyčerpání zásob.

První kolo –⁠ 10 micronů

U broušených nožů bezezbytku odstraněny rezidua jehly. Řezání i tlačné řezání dopadly na výbornou. Řez je hladký, bez zákusů. U továrních výbrusů není řezání tak plynulé, ale pouze v jednom případě se vyskytl zákus, což vzhledem k předchozím pokusům znamená znatelné zlepšení. Při pohledu na ostří je lesk poněkud nižší, mírně matnější než po 3000 grit kameni.

Druhé kolo –⁠ 7 micronů

Plynulý řez u broušených nožů doznal decentního zlepšení. Dalo mi to odvahu vyzkoušet „vyřezávací tahy“ (řez papírem, při kterém měníte úhel nože při průchodu materiálem). Výsledek byl velmi uspokojující. Tovární výbrusy se malinko zlepšují, jenom Ronin 2 pořád trpí zákusy.

Třetí kolo –⁠ 3,5 micronů

V této fázi stropování se ztrácí charakteristický trhací zvuk při řezání papíru. Na místě uhlíkových ocelí se vyskytly drobné problémy při načínání papíru, ale plynulost a jemnost řezu se zase o velký kus zlepšila. Subjektivně hodnoceno, zmenšuje se řezací pilka, což se projevuje při průchodu řezaným materiálem. Ovšem vyřezávací tahy jdou stále kupředu.

Čtvrté kolo –⁠ 1 micron

Co k tomu říct? Čepel procházela papírem jako horký nůž máslem.

Páté kolo –⁠ 0,5 micronů

Problémy se zakusováním jsou pryč. Plynule řežeme a řežeme. 

Šesté kolo –⁠ 0,25 micronů

Už mi došly superlativy, ale je to boží. Po omytí nožů a odstranění zbytků pasty se u broušených nožů ukázala nádherně vyleštěná čepel, u zavíracích nožů je pak při bližším pohledu patrná mikrofazetka, vzniklá díky použitým pastám. Nedošlo ale k odstranění vroubkování továrního výbrusu.

Závěr

Pasty jsou k finálně úpravě ostří až nečekaně vhodné, ač jsou primárně určeny k leštění minerálů. Jediným zaznamenaným mínusem je výše zmíněná roztíratelnost past, projevující se i obtížným vymačkáváním z injekce, při kterém se člověk cítí jako John Rambo. Dá se to však vzhledem k ceně těchto past přehlédnout a také snadno vyřešit použitím technického benzínu. Jako vysoce pozitivní beru také fakt, že jedna vrstva pasty vydrží i při relativně častém používání i několik měsíců. I při finiši na kameni zrnitosti „pouze“ 3000 grit byly pasty na některých nožích schopné vytvořit ostří, které rozřízlo vlas podélně. V poměru cena/výkon jsou pasty zcela nepřekonatelné. 

Srovnání cen

  1. Pasta DMT 3 microny, hmotnost 2g, cena 499,- 
  2. Pasta Dimapa 3,5 micronu, hmotnost 5g, cena 152,-
Blog (1)-06 Blog (1)-02 Blog (1)-03 Blog (1)-04 Blog (1)-05