AKCE!! Při objednávce nad 3.000,- Kč vč. DPH doprava ZDARMA!! NEPLATÍ PRO NADROZMĚRNÉ ZÁSILKY!!

Chyby při broušení nožů a jak jim předejít

Broušení nožů je pro každého majitele nože nebo kuchaře nezbytné. Ostrý nůž je základem bezpečného a efektivního vaření, ale mnoho lidí se při broušení dopouští chyb. Tyto chyby mohou vést k nesprávnému nabroušení nebo dokonce poškození nože. V tomto článku se podíváme na několik běžných chyb při broušení nožů a jak jim předejít.

Použití nevhodných brousicích nástrojů

Jednou z nejčastějších chyb je používání nevhodných brousicích nástrojů. Každý nůž může vyžadovat specifický typ broušení, a pro zachování optimální ostrosti nože je nejlepší používat brusné kameny nebo brousky určené speciálně pro broušení nožů.

Nesprávný úhel broušení

Další častou chybou je broušení nože pod nesprávným úhlem, což může vést k neefektivnímu broušení i ztrátě ostrosti. V závislosti na tvaru čepele bychom měli zvolit i doporučený úhel. Také doporučujeme používat střihač s pevným úhlem nebo si nechat ukázat od odborníka, jak držet správný úhel.

Příliš silný tlak

Někteří lidé mají tendenci používat příliš silný tlak při broušení, což může vést k nadměrnému odstranění materiálu a deformaci čepele nože. Broušení by mělo být postupné a konzistentní, s lehkým tlakem. Tím se zajistí rovnoměrné broušení a minimální opotřebení nože.

Nedostatečná příprava čepele

Před broušením nože je důležité zajistit, že je čepel čistá, bez zbytků jídla nebo rzi. Pokud na čepeli zůstanou nečistoty, může to způsobit nepravidelné broušení a poškození brousícího nástroje. Případnou rez doporučujme obrousit jemným smirkovým papírem a zakonzervovat olejem.

Nedostatečné finální úpravy

Po broušení je důležité provést finální úpravu, která zajistí hladký a ostrý povrch čepele. Tato fáze často zahrnuje použití jemnějšího brusného kamene nebo dokončení na koženém pásu pro odstranění neviditelných otřepů a dotažení do optimální ostrosti.