AKCE!! Při objednávce nad 3.000,- Kč vč. DPH doprava ZDARMA!! NEPLATÍ PRO NADROZMĚRNÉ ZÁSILKY!!

Jaké typy vrtáku nesmí chybět ve vaší výbavě?

Ať už jde o domácí renovace, skládání nábytku nebo drobné opravy, správná výbava vrtáků je základ. Aby vaše práce byla co nejefektivnější, přesná a hlavně bezpečná, je důležité mít k dispozici správné typy vrtáků. V tomto článku se podíváme na několik základních typů vrtáků, které by vám ve výbavě neměly chybět.

Vrtáky do kovu

Tento typ vrtáku je nezbytný pro práci s kovem. Kovové vrtáky mají ostré hroty a jsou obvykle vyrobeny rychlořezné oceli specializované vrtáky též ze slitin karbidů, což jim umožňuje snadno provrtávat kovové materiály. Je ideální pro vrtání do oceli, hliníku, nerezu, litiny a dalších kovů. Abyste dosáhli čistých a přesných otvorů, je důležité používat správný typ vrtáku.

Vrtáky do dřeva

Tento typ vrtáku má středící hrot s dvěma bočními břity, což usnadňuje práci s dřevem. Vrtáky do dřeva jsou k dispozici v různých velikostech a průměrech, což vám umožňuje vytvářet různé druhy otvorů. Při vrtání nezapomeňte pravidelně vrták vytahovat, aby nedošlo k ucpání otvoru třískami.

Vrtáky do skla

Vrtáky do skla jsou specializovanými nástroji určenými pro vrtání do skla, měkkých obkladů, keramiky, zrcadel a porcelánu. Vrtáky většinou mají ploché břity, které umožňují přesné navrtávání a zabraňují „ujíždění“ vrtáku. Strojní vrtáky do skla jsou převážně korunky se sintrovaným diamantem.

Vrtáky do stavebního materiálu

Chcete na zeď nainstalovat skříň, polici, či jen háček? Pak se vybavte příklepovými vrtáky. Plánujete větší rekonstrukci a potřebujete do zdi udělat větší otvor? K tomu vám poslouží vrtací korunky, díky kterým se provrtáte železobetonem, cihlou nebo kamenem.

Stupňovité vrtáky

Stupňovitý vrták je vynikajícím nástrojem pro vrtání různě velkých otvorů. Má několik postupně se zvětšujících se hrotů, což vám umožňuje vytvářet otvory různých průměrů bez potřeby měnit vrták.

 

Závěrem lze říci, že správný typ vrtáku je klíčovým faktorem pro úspěšné dokončení opravy nebo rekonstrukce. Mít v dílně široký výběr typů vrtáků vám umožní pracovat s různými materiály a provádět otvory s maximální přesností. Při vrtání také nezapomínejte na ochranné bezpečnostní vybavení jako jsou ochranné brýle a klapky na uši.